Tiramisu


Bahan-bahan
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara memasak

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream (putar menggunakan mixer)sehingga gebu.
  3. Potong kek kepada 2 atau 3 bahagian (ikut suka)
  4. Tuangkan 1/2 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  5. Sapu 1/2 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  6. Susun lagi bahagian yang selebihnya(ditindih seperti sandwich)
  7. Tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  8. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...