![]() |
Sayur capcai |
Resepi yang paling mudah untuk dimasak...
Bahan-bahannya:-- 1 biji bawang merah - dihiris bulat
- 2 biji bawang putih - diketuk
- 1 biji lada merah - dihiris serong
- 4 biji cili padi - diketuk
- 200gm udang - dibuang kepala dan kulit
- 3 sudu besar sos tiram/ secukup rasa
- 1 sudu kecil sos ikan
- 1 gelas air
- 1 sudu besar tepung + sedikit air
- Sayur kacang pees
- Bunga kobis
- Brokoli
- Capsicum - dipotong panjang
- Karot - dipotong panjang
- Tomato - dipotong 8
- Baby jagung - dibelah dua dan dipotong dua
- Tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan lada merah hingga garing.
- Masukkan udang, sos tiram dan sos ikan. Kemudian masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali tomato.
- Masukkan air dan biarkan hingga sayur masak. Setelah masak, masukkan tomato dan akhir sekali masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuah. Setelah kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.