Agar-agar Santan Pandan

 Resepi Agar-agar santan pandan
Bahan-bahannya:-
  • 1 bungkus agar-agar - dicuci
  • 1 cawan gula 
Bahan dikisar
  • 1 kotak kecil santan 
  • Beberapa helai daun pandan - cuci dan rebuskan dengan 6 cawan air sehingga daun layu
  • 1 biji telur
  • sebucit garam
    Cara-cara membuatnya:-
    1. Ambil 5 cawan jus pandan sahaja dan masukkan agar-agar bersama gula. Masak sehingga gula larut.  Setelah itu tapiskan agar-agar tersebut.  Agar-agar yang telah ditapis tadi dimasak lagi.
    2. Masukkan santan, garam dan telur ke dalam mangkuk, dipukul bersama garpu dan tapis. 
    3. Campurkan adunan santan kedalam periuk agar-agar tadi (gunakan api yang sederhana) bersama sedikit warna hijau dan biarkan mendidih sambil dikacau dan tutup api.
    4. Letakkan kedalam acuan yang digemari, biarkan pada suhu bilik, setelah sejuk bolehlah dimasukkan kedalam peti sejuk.  Hidangkan semasa sejuk.