|
Chicken Samosa/ Samosa Ayam |
Resepi yang mudah dan comel....
Bahan-bahannya:-
|
Inti Samosa |
- 2 cawan Daging ayam cincang
- 2 cawan Sayur campur (kacang pees, jagung dan karot)
- 1 biji bawang merah - dihiris nipis
- 2 biji bawang putih - dicincang
- 2 sudu kecil lada sulah
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu kecil perasa maggie 'cukup rasa'
- 2 sudu kecil ketumbar - dikisar
- 1 sudu kecil jintan manis - dikisar
- 1 biji telur - dipukul
- Kulit popiah secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara memasak inti samosa:-
|
cara melipat kulit popiah |
- Tumis bawang merah, bawang putih, ketumbar, jintan halus dan lada sulah sehingga garing. Setelah garing masukkan rempah kari (jika terlalu kering bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air) dan kacau lagi hingga rempah garing.
- Setelah garing, masukkan sayur campur dan ayam, perasa maggie dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan tutup periuk sedikit untuk memasakkan ayam dan sayur tadi.
- Setelah masak, besarkan semula api dan masukkan telur dan kacau lagi sehinnga telur masak. Setelah itu, keluarkan dan sejukkan sebelum dimasukkan kedalam kulit popiah.
|
Popiah yang boleh disimpan dan
sedia untuk digoreng pada bila-bila masa |