Chicken Samosa/ Samosa Ayam

Chicken Samosa/ Samosa Ayam
Resepi yang mudah dan comel....
Bahan-bahannya:-
Inti Samosa
  • 2 cawan Daging ayam cincang
  • 2 cawan Sayur campur (kacang pees, jagung dan karot)
  • 1 biji bawang merah - dihiris nipis
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 2 sudu kecil lada sulah
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu kecil perasa maggie 'cukup rasa'
  • 2 sudu kecil ketumbar - dikisar
  • 1 sudu kecil jintan manis - dikisar
  • 1 biji telur - dipukul
  • Kulit popiah secukupnya
  • Garam secukup rasa
Cara memasak inti samosa:-
cara melipat kulit popiah
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, ketumbar, jintan halus dan lada sulah sehingga garing. Setelah garing masukkan rempah kari (jika terlalu kering bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air) dan kacau lagi hingga rempah garing.
  2. Setelah garing, masukkan sayur campur dan ayam, perasa maggie dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan tutup periuk sedikit untuk memasakkan ayam dan sayur tadi.
  3. Setelah masak, besarkan semula api dan masukkan telur dan kacau lagi sehinnga telur masak.  Setelah itu, keluarkan dan sejukkan sebelum dimasukkan kedalam kulit popiah.
Popiah yang boleh disimpan dan
sedia untuk digoreng pada bila-bila masa