Skip to main content
|
Laksa Penang |
Bahan-bahannya
- 1 kg ikan kembong - direbus
- 1 tin ikan sardin - diambil ikannya saja, dicuci dan dihancurkan
- 2 batang bunga kantan - dibelah dua
- 2 batang serai - diketuk
- 1 inci lengkuas
- 2 sudu besar petis (shrimp paste/ otak udang)
- Daun kesom
Bahan yang dikisar
- 3 bawang merah besar
- 3 bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci belacan
- 3 keping asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
Untuk hiasan
- 2 batang nenas - dipotong panjang
- 1 biji timun - dipotong panjang
- Daun kesom - di potong halus
- 1/2 biji bawang kuning - dihiris halus
- 1 batang bunga kantan - dihiris halus
- Limau kasturi - dibelah dua
- 2 batang lada merah - dihiris halus
Cara-cara memasak:-
- Asingkan isi ikan dan dihancurkan. Ambil tulang ikan kesemuanya dan dikisar bersama air rebusan ikan. Tapiskan, masukkan kedalam periuk yang berisi, isi ikan tadi dan air rebusan ikan. Masukkan jugak ikan sardin yang telah dibasuh (dibuangkan tulang tengah ikan).
- Campurkan bahan ikan tadi bersama bersama bahan yang dikisar, serai, bunga kantan, asam keping, daun kesom, petis dan lengkuas. Masakkan diatas api yang perlahan. dah siap. . . . . . .bila hendak dihidangkan bolehlah diletakkan petis lagi jika suka..