Resepi untuk daging merah......
Bahan-bahannya:
- 1 kg daging - dicuci dan direbus hingga empuk (masukkan sedikit pewarna merah ketika merebus daging)
- 2 biji bawang merah/ kuning - dihiris mayang
- 2 biji bawang putih - diketuk
- 4 biji lada merah - dimayang
- 4 biji lada hijau - dimayang
- 1 inci halia - dibelah dua dan diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- sos tomato dan sos cili - secukup rasa
- 1 sudu besar sos ikan
- Gula secukup rasa
- Ambil daging yang direbus tadi dan dihiris-hiris (simpan air rebusan daging)
- Panaskan kuali dan letakkan minyak untuk menggoreng daging. Goreng daging hinnga separuh garing. Masukkan lada merah, lada hijau, bawang merah, bawang putih dan halia, tumis sekali hingga bahan layu.
- Setelah layu dan naik bau, masukkan sos tiram, sos ikan, sos tomato dan cili dan gula secukup rasa. Tumis sehingga sedikit kering dan boleh lah diangkat.