Bahan-bahan:-
- 1 biji kelapa parut - dikeringkan didalam kuali sehingga kekuningan (supaya boleh tahan lama)
- 3 sudu besar lada kisar
- 3 sudu besar udang kering - dikisar
- 1 biji bawang merah besar - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- 21/2 sudu besar ketumbar - dikisar
- 1 sudu besar jintan halus - dikisar
- 1 sudu besar jintan kasar - dikisar
- 2 batang serai - dikisar
- 1 inci lengkuas - dikisar
- 1 inci kunyit - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Tumis bahan yang dikisar bersama lada kering sehingga garing dan masukkan kelapa, kacau hingga sedikit kering.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa (lebihkan sikit gula baru sedap dan jangan biarkan terlalu kering). Siap untuk dihidangkan.......