Murtabak Daging Mini |
Resepi Murtabak Ayam Mini
Bahan-bahannya:
- 2 cawan daging cincang (ayam/daging)
- 1 cawan kentang - dipotong dadu
- 2 biji bawang kuning(holland) - dipotong dadu
- 1 biji bawang - dihiris
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 paket kecil serbuk kari daging Babas
- Beberapa keping kulit popia (saiz besar)
- 3 biji telur
- 2-3 sudu besar tomato sos
- 1 biji lada merah - dicincang halus
- 1 biji lada hijau - dicincang halus
- 1 1/2 cawan air
- 2 sudu kecil perasa maggie 'cukup rasa'
- Minyak untuk menumis
- Tumis kan bawang holland hingga layu, setelah itu masukkan daging, kentang dan lada, tumis hingga garing.
- Setelah garing masukkan Serbuk kari, perasa maggie, garam secukupnya dan serbuk lada hitam. Biarkan sehingga pekat dan daging masak. Angkat dan biarkan sejuk sebelum membungkus.
- Ambil 1 biji telur dan ambil putihnya sahaja untuk dijadikan gam. Ambil 2 biji telur dan telur kuning yang dari lebihan tadi dan dipukul, setelah itu campurkan kedalam bekas yg mengandungi kari ayam tadi.
- Ambil kulit popia, letakkan inti keatasnya dan dilipat persegi.
- Bakar diatas kuali 'non stick' dengan menggunakan sedikit minyak, bakar lah sehingga kedua dua belah masak dan garing.