Chocolate Ganache |
Bahan-bahan
Beza kek ni, tengah-tengahnya diletakkan conflakes |
- 2 cawan tepung blue key(self raising)
- 1 cawan gula
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan milo
- 1 cawan serbuk koko vochelle
- 4 biji telur ayam
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan air panas
Cara-caranya
- Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk besar....
- Kacau dengan sudip ..kacau tangan saje...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
- Bila semua bahan-bahan dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
- Then boleh ditapis adunan yang dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantik.
- Didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40-50 minit.
- Dah siap...kalau nak letak topping lagi best....
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 sudu besar butter
- 1/2 cawan susu pekat manis (ikut kemanisan masing-masing)
- 1/2 cawan whipping cream/ susu cair
- Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak secara double boiling, kacau dengan menggunakan whisk sehingga adunan menjadi licin dan cantik.
- Setelah itu tuangkan adunan ke atas cake yang telah siap tadi.