Resepi Kek Tapai Ubi
Bahan-bahannya:-
- 1 cawan tapai ubi – dibuang urat tengah ubi dan dilecek dengan garpu
- 1 cawan tepung
- ¾ buku butter - dicairkan
- ½ s/k baking powder
- 1 s/k ovelete
- 1 cawan gula - dikisar
- 5 biji telur
- ½ s/k esen vanilla
- ¼ cawan susu pekat manis
- Chocolate rice sercukupnya
- 1 s/b coklat emulco/ 2 s/k koko +sedikit air panas
Cara-cara membuatnya:-
- Panaskan kukus.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, ketepikan.
- Pukul telur, gula dan ovelete sehingga, kembang, pekat dan putih.
- Masukkan tepung dan diselang selikan dengan tapai. Pukul sehingga rata.
- Dengan menggunakan spatula, masukkan susu pekat dan esen. Setelah itu masukkan butter dan gaul sehingga sebati.
- Bahagikan kedapa dua bahagian. Satu bahagian masukkan coklat emulco dan satu bahagian lagi masukkan chocolate rice.
- Alaskan Loyang dengan kertas minyak/ aluminium foil. Masukkan adunan coklat dan asal secara rawak
dan kukus selama 15 min. Ulangi proses
tadi sehingga adunan habis lebih kurang 3 lapisan. Pada lapisan terakhir, kukus selama 30 minit
atau sehingga kek masak sempurna.
