Kek Lapis Horlick

Resepi untuk kek Lapis Horlicks
Bahan-bahannya:-
  • 250gm (1 buku) butter
  • 10 biji telur
  • 220gm horlicks
  • 150gm gula halus
  • 250gm biskut marie - dikisar halus
  • 3 sb koko
  • 1 sk esen vanila
Cara-cara membuatnya:-
  1. Panaskan pengukus.
  2. Pukul dengan menggunakan pemukul letrik, butter and gula sehingga kembang.  Setelah kembang masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.  Masukkan esen vanila.
  3. Setelah itu rendahkan kelajuan pemukul letrik dan masukkan biskut marie dan holicks.  Pukul sehingga sebati.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian.  Satu bahagian dibancuh dengan koko dan satu lagi bahagian dibiarkan dengan rasa asal.
  5. Oleskan butter ke dalam loyang dan alaskan kukus dengan kertas minyak/ aluminium foil dan masukan 1/3 dari bahagian koko dan kukus selama 5 minit/sehingga masak (tutup loyang dengan aluminium foil) dan lapiskan 1/2 bahagian horlick dan kukus lagi selama 5 minit/ sehingga masak.  Teruskan proses yang sama sehingga habis.  Untuk lapisan terakhir, kukus dengan lebih lama sedikit sehingga kek masak.
  6. Setelah masak, biarkan didalam loyang dan biarkan sejuk sebelum dipotong.