Resepi untuk kek Lapis Horlicks
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
- 250gm (1 buku) butter
- 10 biji telur
- 220gm horlicks
- 150gm gula halus
- 250gm biskut marie - dikisar halus
- 3 sb koko
- 1 sk esen vanila
- Panaskan pengukus.
- Pukul dengan menggunakan pemukul letrik, butter and gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang. Masukkan esen vanila.
- Setelah itu rendahkan kelajuan pemukul letrik dan masukkan biskut marie dan holicks. Pukul sehingga sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibancuh dengan koko dan satu lagi bahagian dibiarkan dengan rasa asal.
- Oleskan butter ke dalam loyang dan alaskan kukus dengan kertas minyak/ aluminium foil dan masukan 1/3 dari bahagian koko dan kukus selama 5 minit/sehingga masak (tutup loyang dengan aluminium foil) dan lapiskan 1/2 bahagian horlick dan kukus lagi selama 5 minit/ sehingga masak. Teruskan proses yang sama sehingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukus dengan lebih lama sedikit sehingga kek masak.
- Setelah masak, biarkan didalam loyang dan biarkan sejuk sebelum dipotong.