Resepi untuk Kek Lapis Nestum Badam
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
- 250gm (1 buku) butter
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1 1/2 cawan nestum - dikisar
- 1/2 cawan badam- dikisar
- 200gm susu pekat
- 5 biji telur
- 1 sk ese vanila
- 150gm gula halus/ kastor
- Pewarna hijau dan kuning
- Panaskan kukus dan lencerkan loyang dengan butter dan alaskan dengan aluminium foil.
- Pukul butter and gula sehingga kembang/ putih, masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga kembang dan masukkan susu pekat dan esen vanila.
- Campurkan bahan kering, tepung, nestum dan badam. Ketepikan.
- Dengan menggunakan kelajuan yang rendah masukkan bahan kering yang telah dicampurkan tadi, pukul sehingga sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagia, satu bahagian diwarnakan dengan warna hijau dan sebahagian lagi dengan warna kuning.
- Masukkan setengah dari warna kuning kedalam loyang dan ratakan (adunan agak pekat). Tutup kukus dengan aluminium foil dan kukus lebih kurang 10-15 minit/ sehingga masak dan lapiskan dengan warna hijau dan kukus lagi sehingga masak. Lakukan proses yang sama sehingga habis, Untuk lapisan yang terakhir hendaklah dikukus lebih lama lebih kurang 30 minit....
- Setelah siap, biarkan sejuk di dalam loyang, barulah dikeluarkan dan dipotong.