![]() |
Biji Sagu Santan bersos koktail |
Bahan A
- 200gm biji sagu - dicuci sedikit dan direndam selama 15 minit
- 1 kotak kecil santan
- 1 cawan air
- Sedikit garam
- 1 sb gula
Bahan B
- 1 tin kecil buah koktail-buangkan sedikit airnya
- 1/2 buku gula melaka
Cara-cara memasak:-
- Masukkan buah koktail (dengan separuh dari air tin tersebut) and gula melaka kedalam periuk dan masak sehingga buah layu.
- Setelah masak, masukkan kedalam bekas atau gelas dan ketepikan.
- Masukkan biji sagu yang telah direndam kedalam periuk bersama santan, air, garam dan gula, masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga biji sagu kembang dan masak.
- Setelah masak boleh lah dituangkan ke dalam gelas yg telah diisi dengan buah koktail, biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
Tip: jangan letak gula koktail terlalu banyak 1 sb sudah mencukupi untuk sesuaikan dengan kuantiti biji sagu yang diisi ke dalam gelas/ mangkuk.