Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan terubuk masin - dicuci, dibuang sisik dan direndam selama 30 minit
- Tepung jagung secukupnya
- 3 biji lada merah - dihiris bulat
- 3 biji lada hijau - dihiris bulat
- 1 biji bawang merah - dihiris
- 1 biji bawang putih - diketuk
- Sedikit belacan
- Sedikit asam jawa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara memasaknya:-
- Ambil ikan yang telah direndam tadi dan dipotong. Gaulkan bersama tepung jagung sehingga rata, setelah itu di goreng sehingga kekuningan, ketepikan.
- Panaskan kuali dan tumiskan lada merah, lada hijau, bawang merah dan bawang putih sehingga layu. Setelah layu masukkan air asam yang telah diramaskan dengan belacan.
- Setelah kering, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.