Resepi Kari Hijau Thai....
Bahan-bahannya:-
- 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
- Daun Selasih
- Daun Limau Purut
- Limau purut - di belah 4
- 4 sudu besar Sos Ikan
- 2 sudu besar jus limau (ikut suka)
- 5 biji cili padi merah
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 kotak Santan (200ml)
- Bahan untuk dikisar
- 6 biji lada hijau
- 6 biji cili padi hijau
- 2 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 inci belacan di bakar
- 1 sb biji ketumbar
- 2 kiub ayam maggie
- 1 sb jintan manis/halus
- 1 cawan daun selasih
- 1 cawan pokok ketumbar (dicuci bersih akarnya)
- 2 batang serai
- Gula perang/ merah secukupnya
Cara-cara memasak:
- Tumiskan semua bahan tumis hingga garing. Setelah garing masukkan ayam, kiub ayam dan digaul rata. Kecilkan api dan tutup periuk, biarkan mereneh hingga ayam empuk.
- Setelah empuk masukkan santan, lada merah, daun limau purut, daun selasih, daun ketumbar,sos ikan, jus limau purut, garam dan gula merah.
- Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.