RESEPI KARI HIJAU THAI

Resepi Kari Hijau Thai....

Bahan-bahannya:- 

  • 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
  • Daun Selasih
  • Daun Limau Purut
  • Limau purut - di belah 4
  • 4 sudu besar Sos Ikan
  • 2 sudu besar jus limau (ikut suka)
  • 5 biji cili padi merah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kotak Santan (200ml)
  • Bahan untuk dikisar 
  • 6 biji lada hijau
  • 6 biji cili padi hijau
  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 1 inci belacan di bakar
  • 1 sb biji ketumbar
  • 2 kiub ayam maggie
  • 1 sb jintan manis/halus
  • 1 cawan daun selasih
  • 1 cawan pokok ketumbar (dicuci bersih akarnya)
  • 2 batang serai
  • Gula perang/ merah secukupnya

Cara-cara memasak:

  1. Tumiskan semua bahan tumis hingga garing. Setelah garing masukkan ayam, kiub ayam dan digaul rata. Kecilkan api dan tutup periuk, biarkan mereneh hingga ayam empuk.
  2. Setelah empuk masukkan santan, lada merah, daun limau purut, daun selasih, daun ketumbar,sos ikan, jus limau purut, garam dan gula merah.
  3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.