RESEPI ROTI MURTABAK CHEESE


Resepi Murtabak Roti Cheese

  • 2 cawan daging cincang
  • 2 sb rempah kari } dicampurkan kedua rempah dengan sedikit air utk dijadikan paste
  • 2 sb rempah kurma }
  • 1 biji kentang size besar - dikopek, di rebus dan dilenyek
  • 3 biji cili padi - dihiris halus (optional)
  • 2 biji bawang merah - di potong dadu
  • perasa maggie Cukup Rasa/ garam dan sedikit gula utk sesuaikan rasa


Cara² memasaknya:

  1. Panaskan sesikit minyak dan tumiskan bawang sehingga layu.
  2. Masukkan daging cincang, kacau sehingga daging masak
  3. Masukkan kentang yg telah dilenyek dan cili padi, kacau seketika
  4. Masukkan paste rempah, masukkan garam n sedikit gula atau perasa maggie Cukup rasa. Biarkan sehingga sedikit kering (jgn kering sgt), tutup api dan ketepikan.
  5. Beberapa keping roti
  6. Cheese keping
  7. Telur secukupnya*
  8. Sedikit garam*
  9. Sedikit susu pekat*


Cara²nya:

  1. Letakkan daging tadi ke atas roti, letakkan sekeping cheese dan ditutup dengan sekeping lagi roti, tekan²kan (seperti di gambar)
  2. Celupkan dengan bancuhan telur, garam dan susu pekat yg telah dipukul dan dia bakar di atas kuali 'non stick',atau kuali ajaibkseperti di gambar). Balikkan supaya kedua2 belah masak. Setelah masak roti tadi di potong 4. Sedia untuk di hidangkan.