SAMBAL TUMIS IKAN BILIS


Resepi Sambl Tumis Ikan Bilis

  • Pes lada kering secukupnya
  • 2 biji bawang merah - dikisar
  • 2 biji bawang merah - dimayang
  • 4 ulas Bawang putih
  • 3 sudu besar Udang kering - direndam seketika dan dicuci
  • Ikan bilis secukupnya (digoreng)
  • 1 inci Belacan - dibakar
  • Asam jawa secukupnya + air 1 mangkuk besar
  • Gula merah/putih secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis



Cara-cara memasak:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali tumiskan bahan kisarkan bawang merah, bawang putih, udang kering, belacan dan bawang yg telah dimayang
  2. Tumis bahan kisar bersama lada kering sehingga sambal garing dan terbit minyak
  3. Masukkan asam jawa.  Masukkan garam (jika perlu) dan gula secukupnya.  Sederhanakan api, dan tutup kuali.
  4. Biarkan sambal mereneh sehingga sambal kering mengikut kesukaan masing-masing dan tiada kelihatan bawang yg dihiris tadi.  Biarkan sambal hingga sejuk dan masukkan iklan bilis yg telah di goreng.  Siap dan boleh dihidangkan
Resepi kredit kepada Puan Aini Abd Majid