Resepi Sambl Tumis Ikan Bilis
- Pes lada kering secukupnya
- 2 biji bawang merah - dikisar
- 2 biji bawang merah - dimayang
- 4 ulas Bawang putih
- 3 sudu besar Udang kering - direndam seketika dan dicuci
- Ikan bilis secukupnya (digoreng)
- 1 inci Belacan - dibakar
- Asam jawa secukupnya + air 1 mangkuk besar
- Gula merah/putih secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak di dalam kuali tumiskan bahan kisarkan bawang merah, bawang putih, udang kering, belacan dan bawang yg telah dimayang
- Tumis bahan kisar bersama lada kering sehingga sambal garing dan terbit minyak
- Masukkan asam jawa. Masukkan garam (jika perlu) dan gula secukupnya. Sederhanakan api, dan tutup kuali.
- Biarkan sambal mereneh sehingga sambal kering mengikut kesukaan masing-masing dan tiada kelihatan bawang yg dihiris tadi. Biarkan sambal hingga sejuk dan masukkan iklan bilis yg telah di goreng. Siap dan boleh dihidangkan