Kek Pisang ni mudah baik kukus atau pun bakar, semua org blh buat.
Resepinya:
➡️1 cawan minyak - butter di cairkan/minyak masak (saya buat separuh²)
➡️4 biji telur gred B
➡️1 cawan gula halus
➡️1 sudu lemon juice dan lemon zest
➡️1 sudu kecil esen pisang
➡️1 cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil bikarbonat soda (di ayak)
➡️1 cawan pisang
➡️1 cawan minyak - butter di cairkan/minyak masak (saya buat separuh²)
➡️4 biji telur gred B
➡️1 cawan gula halus
➡️1 sudu lemon juice dan lemon zest
➡️1 sudu kecil esen pisang
➡️1 cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil bikarbonat soda (di ayak)
➡️1 cawan pisang
➡️Choc rice secukupnya
➡️Choc chips secukupnya
➡️Walnut di cincang secukupnya
➡️Choc chips secukupnya
➡️Walnut di cincang secukupnya
Cara² memasak:
✅Blendkan
Telur, gula, butter, esen, lemon dan lemon zest
✅Ayak tepung dan masukkan adunan yg telah di blend tadi
✅Kemudian masukkan pisang, choc rice, choc chip dan walnut
✅Masukkan ke dalam bekas yg di sapu dengan butter dan bakar
๐Panaskan oven 170°
๐Masak selama 60 mins
(160° utk 30 min, reduce suhu 150° utk 20 min/ sehingga masak)
✅Blendkan
Telur, gula, butter, esen, lemon dan lemon zest
✅Ayak tepung dan masukkan adunan yg telah di blend tadi
✅Kemudian masukkan pisang, choc rice, choc chip dan walnut
✅Masukkan ke dalam bekas yg di sapu dengan butter dan bakar
๐Panaskan oven 170°
๐Masak selama 60 mins
(160° utk 30 min, reduce suhu 150° utk 20 min/ sehingga masak)