LEMANG HOMEMADE




RESEPINYA:

  • ½ kg Beras Pulut (Rendam lagi lama di rendam lagi singkat masa mengukus. Lepas rendam toskan)
  • 1 litre santan
  • (Mix 2 biji santan untuk jadikan 1 litre, mix kan sikit dengan garam 1 sudu kecil flat will do & kacau hingga larut)-*Jika guna santan kotak, guna 2 kotak kecil, sama juga, di jadikan 1 litre dan seterusnya... )
  • Daun pisang secukupnya (siat siatkan ikut alurnya lebih kurang 4 inci dan tak perlu di layukan, tapi jangan lupa cuci dulu dan letakkan ke dalam cawan² kertas
*Kite pilih utk buat dasarnya bulat², TAPI kalau tak nak pun takpe cuma.... Kite mcm x rela tgk pulut dan santan melekat di cawan kertas tu ... 





 Cara-cara memasaknya:

  1. Masukkan beras pulut dalam cawan sampai penuh, tak perlu nak ketuk² jadi padat tau, biar kasi ruang santan masuk
  2. Masukkan pula santan ke dalam cawan dan lebihkan sedikit dari paras pulut
  3. Masukkan ke dalam pengukus. Pastikan kukus dah di panaskan dulu, air dah mendidih masukkanlah si cawan² birthday tadi tu. Kukus sampai masak. Selalunya 45 minit tapi kalau pulut dah rendam lama, hanya dalam ½ jam dah masak. Kalau x pandai agak, bukak je pengukus tu dan tengok

Haaa...... Siap sudah... standbykan lah rendang ke, kari ke, serunding ke.... Fuhhh sedap awakkkk.  Selamat mencuba!