RESEPINYA:
- ½ kg Beras Pulut (Rendam lagi lama di rendam lagi singkat masa mengukus. Lepas rendam toskan)
- 1 litre santan
- (Mix 2 biji santan untuk jadikan 1 litre, mix kan sikit dengan garam 1 sudu kecil flat will do & kacau hingga larut)-*Jika guna santan kotak, guna 2 kotak kecil, sama juga, di jadikan 1 litre dan seterusnya... )
- Daun pisang secukupnya (siat siatkan ikut alurnya lebih kurang 4 inci dan tak perlu di layukan, tapi jangan lupa cuci dulu dan letakkan ke dalam cawan² kertas
Cara-cara memasaknya:
- Masukkan beras pulut dalam cawan sampai penuh, tak perlu nak ketuk² jadi padat tau, biar kasi ruang santan masuk
- Masukkan pula santan ke dalam cawan dan lebihkan sedikit dari paras pulut
- Masukkan ke dalam pengukus. Pastikan kukus dah di panaskan dulu, air dah mendidih masukkanlah si cawan² birthday tadi tu. Kukus sampai masak. Selalunya 45 minit tapi kalau pulut dah rendam lama, hanya dalam ½ jam dah masak. Kalau x pandai agak, bukak je pengukus tu dan tengok
Haaa...... Siap sudah... standbykan lah rendang ke, kari ke, serunding
ke.... Fuhhh sedap awakkkk. Selamat mencuba!