LODEH SINGAPORE


Bahan-bahannya:
  • Santan secukupnya
  • Serbuk perasa - Secukup rasa maggie
  • Garam secukupnya

Bahan untuk dikisar:
  • Lada merah
  • Bawang merah 
  • Bawang putih 
  • Kunyit 
  • Udang kering 
  • Serai
  • lengkuas
  • Ketumbar - disangai terlebih dahulu
  • Jintan manis/kasar - disangai terlebih dahulu
Bahan untuk diketuk:
  • Serai
  • Lengkuas
Sayur-sayuran
  • Kacang panjang/ kacang boncis - dipotong serong
  • Karot - dipotong memanjang
  • Terung - dipotong bulat dan dibelah 2 atau 4
  • Tempe- dipotong kecil dan digoreng
  • Tahu - dopotong kecil dan digoreng
  • Daun kunyit
Cara-cara memasaknya:
  1. Panas kan minyak di dalam periuk.  Setelah panas, tumiskan bahan yg telah dikisar hingga naik wangi dan garing
  2. Masukkan santan, serbuk perasa, garam dan semua sayuran dan kacau sehingga mendidih.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
Resepi kredit kepada Puan Zarina Othman