SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS

Bahan-bahannya:

  • Petai secukupnya - belah 2 setiap petai
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Cili padi merah dan hijau secukupnya
  • Ikan bilis secukupnya - bahagi kan pada 2 bahagian, separuh di kisar kasar dan separuh di goreng garing
  • Tempoyak - lagi banyak lagi sedap
  • Garam dan gula secukupnya
  • Perasa - secukup rasa maggie
Cara-cara memasak:
  1. Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan ikan bilis (sebahagian)
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing
  3. Masukkan tempoyak dan kacau.  Masukkan sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki
  4. Masukkan daun kunyit dan petai.  Masukkan perasa, garam dan gula secukupnya
  5. Sehingga mengikut kepekatan yg dikehendaki, akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah di goreng