Bahan-bahannya:
- Petai secukupnya - belah 2 setiap petai
- Bawang merah
- Bawang putih
- Cili padi merah dan hijau secukupnya
- Ikan bilis secukupnya - bahagi kan pada 2 bahagian, separuh di kisar kasar dan separuh di goreng garing
- Tempoyak - lagi banyak lagi sedap
- Garam dan gula secukupnya
- Perasa - secukup rasa maggie
Cara-cara memasak:
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan ikan bilis (sebahagian)
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing
- Masukkan tempoyak dan kacau. Masukkan sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki
- Masukkan daun kunyit dan petai. Masukkan perasa, garam dan gula secukupnya
- Sehingga mengikut kepekatan yg dikehendaki, akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah di goreng