Sayur Capcai

Sayur capcai
Resepi yang paling mudah untuk dimasak...
Bahan-bahannya:-
  • 1 biji bawang merah - dihiris bulat
  • 2 biji bawang putih - diketuk
  • 1 biji lada merah - dihiris serong
  • 4 biji cili padi - diketuk
  • 200gm udang - dibuang kepala dan kulit
  • 3 sudu besar sos tiram/ secukup rasa
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 1 gelas air
  • 1 sudu besar tepung + sedikit air
Sayur-sayuran
  • Sayur kacang pees
  • Bunga kobis
  • Brokoli
  • Capsicum - dipotong panjang
  • Karot - dipotong panjang
  • Tomato - dipotong 8
  • Baby jagung - dibelah dua dan dipotong dua
Cara-cara memasak:-
  1. Tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan lada merah hingga garing.
  2. Masukkan udang, sos tiram dan sos ikan.  Kemudian masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali tomato.
  3. Masukkan air dan biarkan hingga sayur masak.  Setelah masak, masukkan tomato dan akhir sekali masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.  Setelah kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.