A)Posisi Oven (Oven Position)
Apabila kita membuka pintu oven, kita akan dapati terdapat 3
level untuk meletakkan tray. Berikut adalah kegunaan level - level tersebut :
1) Top Level (Level Atas) - untuk quick cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang tinggi.
2) Middle Level (Level Tengah) - untuk masakan yang memerlukan darjah kepanasan sederhana.
3) Bottom Level (Level Bawah ) - untuk slow cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang rendah.
B)Suhu Oven dan conversion dalam Fahrenheit
1) Top Level (Level Atas) - untuk quick cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang tinggi.
2) Middle Level (Level Tengah) - untuk masakan yang memerlukan darjah kepanasan sederhana.
3) Bottom Level (Level Bawah ) - untuk slow cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang rendah.
B)Suhu Oven dan conversion dalam Fahrenheit
- 160ยบC = 325ยบF
- 180ยบC = 350ยบF
- 190ยบC = 375ยบF
- 200ยบC = 400ยบF
C) Temperature Range
- Cool/slow - 110
- 140ยบC | 225 - 275ยบF | Gas 1/4 - 1
- Moderately slow
- 150 - 160ยบC | 300 - 325ยบF | Gas 2 - 3
- Moderate/warm -
180 - 190ยบC | 350 - 375ยบF | Gas 4 - 5
- Moderately hot -
190 - 220ยบC | 375 - 425ยบF | Gas 5 - 6
- Hot - 220 -
230ยบC | 425 - 450ยบF | Gas 6 - 8
- Very hot - 250 - 260ยบC | 475 - 500ยบF | Gas 9 - 10
D) Memasak Kek, Roti, Pai
- Pastikan oven
dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu yang betul seperti di dalam resepi.
- Gunakan setting api : Top and Bottom Heat
E) Toast (pizza, sandwich, roti bakar)
- Gunakan setting
api : Top Heat
- Letakkan pizza
di atas tray dan bakar di atas wire rack.
F) Grill (Memanggang seperti kebab)
- Gunakan skewer
(besi pencucuk makanan) dan basting tray
- Gunakan api
setting : Top Heat dan sentiasa pusingkan kebab.
G) Panduan Keselamatan Menggunakan Oven
- Jangan panaskan
air di dalam oven
- Jangan cuba masak
telur di dalam oven
- Jangan gunakan
oven untuk memanas ruang rumah atau dapur
- Jangan biarkan
oven tanpa jagaan terutama jika ada kanak - kanak.
- Jangan gunakan
oven untuk menyimpan barangan.
- Sentiasa
pastikan sekeliling oven bersih.
- Jauhkan oven
dari beg, tuala, peralatan dapur, langsir dan barang - barang mudah
terbakar.
- Sentiasa gunakan sarung tangan untuk mengeluarkan tray yang panas.