Sunday, October 28, 2012

Daging Bakar Black Pepper

Bahan perapan:-
  • 1/2 kg daging lembu ( ambil bahagian isi tak berlemak)
  • 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos lada hitam LIFE
  • 2 sudu minyak masak
Bahan-bahan untuk sos
  • Lebihan bahan-bahan perapan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar sos lada hitam LIFE
  • sedikit air
Cara menyediakan:
  1. Potong daging dalam anggaran 2 inci tebal, bersih dan tos kan airnya.
  2. Gaulkan daging tadi bersama semua bahan-bahan perapan dan perap selama 1 jam.
  3. Panaskan kuali non stick, dengan api perlahan bakar daging tadi sehingga daging empuk dan masak.
  4. Dalam kuali lain, masukkan lebihan bahan-bahan perap tadi bersama butter,sos lada hitam dan sedikit air.
  5. Kacau sos sehingga sos kelihantan berkilat dan pekat
  6. Daging yang telah disejukkan tadi bolehla dipotong nipis..dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.