Asam pedas ada bermacam-macam jenis dan cara membuatnya, ini adalah salah satu dari masakan asam pedas johor.
Bahan-bahannya
- 1/2 ekor Ikan Merah saiz sederhana
- 3 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
- 5 biji lada merah - dikisar
- 4 biji Bawang merah besar - dikisar
- 2 biji Bawang putih - dikisar
- Sedikit Halia - dikisar
- Sedikit Kunyit - dikisar
- Daun kesom
- 1 batang bunga kantan - dibelah dua
- 2 keping asam keping
- Minyak untuk menggoreng
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa - (gula ni untuk mereka yang tak suka gunakan serbuk perasa)
Cara-cara membuatnya
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing (untuk menggaring bahan tadi, kecilkan api dan biar bahan kisar tadi kering dan garing)
- Masukkan air (ikut seberapa banyak kuah yang dikehendaki) dan ikan, biarkan mendidih lalu masukkan asam jawa.
- Setelah mendidih, masukkan daun kesom, bunga kantan, garam dan gula secukupnya dan boleh dihidangkan.
Tips:
Asam pedas ni, sedap dimakan bersama kicap manis.........ummpph!