Thursday, October 28, 2010

Asam Pedas Ikan Merah

 
Asam pedas ada bermacam-macam jenis dan cara membuatnya, ini adalah salah satu dari masakan asam pedas johor.

Bahan-bahannya
  • 1/2 ekor Ikan Merah saiz sederhana
  • 3 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 5 biji lada merah - dikisar
  • 4 biji Bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji Bawang putih - dikisar
  • Sedikit Halia - dikisar
  • Sedikit Kunyit - dikisar
  • Daun kesom
  • 1 batang bunga kantan - dibelah dua
  • 2 keping asam keping
  • Minyak untuk menggoreng
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa - (gula ni untuk mereka yang tak suka gunakan serbuk perasa)

Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing (untuk menggaring bahan tadi, kecilkan api dan biar bahan kisar tadi kering dan garing)
  2. Masukkan air (ikut seberapa banyak kuah yang dikehendaki) dan ikan, biarkan mendidih lalu masukkan asam jawa.
  3. Setelah mendidih, masukkan daun kesom, bunga kantan, garam dan gula secukupnya dan boleh dihidangkan.
Tips:
Asam pedas ni, sedap dimakan bersama kicap manis.........ummpph!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.