Tom Yam Campur

Resepi Tom Yam
Bahan-bahnnya:-
  • 10 ekor udang - dibersihkan dan dipotong kepala
  • Sedikit daging - dipotong nipis
  • 1-2 keping ayam - dipotong kecil
  • Beberapa helai daun limau nipis
  • Daun ketumbar
  • 1 inci lengkuas - diketuk
  • Sayur bunga kobis
  • Brokoli
  • 1 batang karot - dipotong panjang
  • Cendawan - disiat-siat
  • 1 batang celery - dipotong serong
  • 2 biji bawang putih - diketuk
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar jus limau
  • 1 sudu besar gula
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 kiub ayam
  • 2-3 s/b pes tom yam
  • Air secukupnya
Bahan untuk dikisar:-
  • 1 biji bawang holland
  • 1 biji tomato merah (untuk mencantikkan warna tomyam dan rasa yang lebih enak)
Cara-cara memasak:-
  1. Masukkan daging, ayam dan air kedalam periuk dan direbus sehingga masak.
  2. Setelah masak, masukkan lengkuas, serai, jus limau, sos ikan, bahan kisar, gula, udang, kiub ayam, kiub tomyam, celery dan karot.  Biarkan sehingga karot dan celery masak.
  3. Setelah masak masukkan bunga kobis, brokoli, cendawan, daun limau purut (disiat-siat dan diramas) dan daun ketumbar.  Biarkan dalam setengah minit dan tutup api (untuk mendapatkan sayur yang rangup dan sedap).