Resepi Tom Yam
Bahan-bahnnya:-
Bahan-bahnnya:-
- 10 ekor udang - dibersihkan dan dipotong kepala
- Sedikit daging - dipotong nipis
- 1-2 keping ayam - dipotong kecil
- Beberapa helai daun limau nipis
- Daun ketumbar
- 1 inci lengkuas - diketuk
- Sayur bunga kobis
- Brokoli
- 1 batang karot - dipotong panjang
- Cendawan - disiat-siat
- 1 batang celery - dipotong serong
- 2 biji bawang putih - diketuk
- 2 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar jus limau
- 1 sudu besar gula
- 2 batang serai - diketuk
- 1 kiub ayam
- 2-3 s/b pes tom yam
- Air secukupnya
- 1 biji bawang holland
- 1 biji tomato merah (untuk mencantikkan warna tomyam dan rasa yang lebih enak)
- Masukkan daging, ayam dan air kedalam periuk dan direbus sehingga masak.
- Setelah masak, masukkan lengkuas, serai, jus limau, sos ikan, bahan kisar, gula, udang, kiub ayam, kiub tomyam, celery dan karot. Biarkan sehingga karot dan celery masak.
- Setelah masak masukkan bunga kobis, brokoli, cendawan, daun limau purut (disiat-siat dan diramas) dan daun ketumbar. Biarkan dalam setengah minit dan tutup api (untuk mendapatkan sayur yang rangup dan sedap).