![]() |
Nasi Lemak Kukus |
Bahan-bahannya
- 5 cawan beras Basmathi
- 2 biji pati santan
- 1 batang serai - diketuk
- 3 helai daun pandan
- 1 biji bawang merah besar - dihiris
- 2cm halia - dihiris
- Perasa knorr (optional)
- Garam secukup rasa
![]() |
Hasil sebelum di letakkan santan |
- Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus, kukus hingga separuh masak.
- Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk, sekurang-kurangnya 30min - 1 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.
- Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi selama 10 min.
- Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur bawang merah, halia dan garam, biar seketika supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan dan serai hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.