Tuesday, October 19, 2010

Honeymoon custard


Bahan-bahan:
1 cawan tepung custard
1 tin susu pekat (ikut suka, jika terlalu manis boleh dikurangkan sukatan)
1 tin susu cair
2 tin air (sukatan tin susu cair)
1 tin buah-buahan campuran dalam tin (mix cocktail)

Cara Menyediakan
  1. Masukkan tepung kastard ke dalam mangkuk bersama susu pekat, susu cair, air dan jus buah-buahan campuran.
  2. Gaul sebati sehingga semua larut (terutama susu pekat jgn di biarkan mendak dibawah periuk).
  3. Panaskan adunan di atas api yang kecil dan kacau hingga rata supaya tidak berketul dan biarkan mendidih.
  4. Setelah pekat (jgn biarkan mendidih terlalu lama,ianya akan terlalu memekatkan adunan tadi), tutup api dan campurkan separuh mix cocktail dan kacau hingga rata.
Hiasan
  1. Masukkan lebihan mix cocktail kedalam gelas dan tuangkan bancuhan kastard.  Biarkan sejuk dan siap untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.