
Masakan ikan kukus ni ialah yang paling....senang/mudah/simple/easy dan yang sewaktu dengannya, its so simple macam masak maggie mee 2min. :), kalau tak percaya, lets browse the resepi:-
Bahan-bahannya
- 1/2 ekor ikan merah saiz besar (kalau ikan kecil guna seekor)
- 3 helai daun bawang
- segenggam daun katumbar
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 ulas bawang putih - dimayang nipis
- 1 inci halia - dihiris nipis
- 2-3 titik minyak bijan
- 1 batang cili merah & hijan - dihiris
- 1 sudu kecil asam jawa/ limau purut (ambil jusnya sahaja)
- 1 biji karot โ di potong bulat berbunga (ikut suka, kalau nak tambah sayuran lain pun boleh)
- Secubit garam (sos tiram dah cukup rasa so jgn letak garam lebih-lebih
Cara-cara
- Masukkan ikan ke dalam bekas yang tahan panas.
- Dalam bekas yang lain, campurkan sos tiram, kicap cair, garam dan asam jawa/jus limau purut dan minyak bijan.
- Taburkan halia dan bawang putih. Kalau boleh, masukkan ke celah-celah ikan.
- Tabur daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan hijau potong ke atas ikan.
- Akhir masukkan bahan yang di campur tadi ke dalam bekas ikan dan kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.
* Note:
Kalau tak nak gunakan pengukus, boleh juga kita gunakan microwave, tapi bekas ikan itu hendaklah ditutup untuk mendapat kan effect kukusan selama lebih kurang 11 min.