Tuesday, October 26, 2010

Mee Kari

Mee Kari

Bahan-bahannya
  • 1 kg Mee kuning
  • 2 senduk kari daging
  • 2 keping daging ayam/ daging lembu
  • 1 kotak santan
  • 4 biji bawang besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 5 biji lada merah - dikisar
  • Sedikit lengkuas - dikisar
  • 15 biji buah keras - dikisar
  • 2 keping fish cake - dipotong nipis
  • 20 biji fish ball - dibelah dua
  • 2 keping tahu - digoreng dan dibelah 2 atau 4
  • 3 sudu kecil perasa Maggie Cukup Rasa
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
  • 1-2 sudu kecil asam jawa
Hiasan
  • Bawang goreng
  • Daun sop
  • Sayur sawi
  • 5 biji telur - direbus
  • Lada merah dan Lada Hijau - dihiris
  • Limau kasturi -dipotong atas
  • Kerang yang telah kopek - cuci bersih dan rebus sehingga air mendidih, buangkan air dan bilas sekali lagi, barulah ditoskan.

Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan periuk dan tumis bahan 'dikisar' bersama rempah kari daging hingga garing.
  2. Setelah garing, masukkan daging ayam/lembu, biarkan seketika dan masukkan santan(tambahkan air untuk kurangkan kepekatan).
  3. Setelah mendidih, masukkan fish cake, fish ball dan tahu yang telah goreng tadi. Tambah kan garam dan gula secukup rasa, apabila mendidih dan setelah ditutup api baru dimasukkan sayur sawi yang telah dipotong.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.