Mee Kari

Mee Kari

Bahan-bahannya
  • 1 kg Mee kuning
  • 1 senduk kari daging
  • 1 senduk kari ayam
  • 500 gm daging lembu
  • 1 kotak santan
  • 4 biji bawang besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 5 biji lada merah - dikisar
  • Sedikit halia
  • Sedikit lengkuas - dikisar
  • 100 gm Udang kering - dikisar - lebih lagi sedap
  • 10 biji buah keras - dikisar
  • 3 batang serai - dititik
  • 2 keping fish cake - dipotong nipis
  • 20 biji fish ball - dibelah dua
  • 2 keping tahu pok - dibelah 2
  • 3 sudu kecil perasa Maggie Cukup Rasa
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
  • 1/2 botol Crispy prawn chillie (Brand Ikan)
  • 1-2 sudu pes kecil asam jawa
Hiasan
  • Bawang goreng
  • Daun sop
  • Sayur sawi
  • 5 biji telur - direbus
  • Lada merah dan Lada Hijau - dihiris
  • Limau kasturi -dipotong atas
  • Kerang yang telah kopek - cuci bersih dan rebus sehingga air mendidih, buangkan air dan bilas sekali lagi, barulah ditoskan.
  • Crispy prawn chilie

Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan periuk dan tumis bahan 'dikisar' hingga garing dan masukkan bersama rempah kari.  Tumis lagi sehingga garing.
  2. Setelah garing, masukkan daging, biarkan seketika dan masukkan santan (tambahkan air untuk kurangkan kepekatan).
  3. Setelah mendidih, masukkan fish cake, fish ball dan tahu.  Tambah kan garam, gula dan secukup rasa, apabila mendidih dan setelah ditutup api baru dimasukkan sayur sawi yang telah dipotong.