Saturday, October 23, 2010

Puding Berkuah


Bahan-bahannya
  • 1 cawan terpung castard
  • 3 1/2 cawan air
  • 1 biji telur (kuning sahaja)
  • 3 sudu besar susu pekat
Cara-cara membuatnya
  1. Masukkan tepung custard, air, telur dan susu pekat ke dalam periuk dan kacau hingga sebati.
  2. Letakkan di atas api, sambil dikacau sehingga mendidih (jangan dibiarkan lama mendidih akan membuatkan puding tersebut keras).
  3. Tutup air dan letakkan ke dalam acuan. 
Bahan-bahan untuk kuah puding
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air
  • 1 tin susu pekat
  • 3 sudu besar tepung custard
  • 1 sudu kecil esen vanila/ daun pandan
Cara-cara membuatnya
  1. Bancuhkan custard bersama 1/2 cawan air, kacau hingga larut dan satu ke dalam periuk bersama susu cair, susu pekat, air dan esen vanila, di kacau hingga kesemua bahan-bahan tersebut larut.
  2. Letakkan ke atas api dan masak sehingga kuah mendidih dan sehingga kuahnya menjadi sedikit pekat.
  3. Setelah pekat, tutup api dan dibiarkan sejuk. Setelah berada disuhu bilik boleh lah dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih segar dan sedap.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.