Rendang ini sesuai dimakan bersama ketupat atau nasi empet dan sesuai dihidangkan di hari raya
Bahan-bahannya
- 1/2 ekor Ayam
- 1/2 cawan Cili padi - dikisar(Boleh ditambah jika suka)
- 2 biji Bawang merah - dikisar
- 3 biji Bawang putih - dikisar
- 1 inci Halia - dikisar
- 1/2 inci Kunyit - dikisar
- 1 btg Serai - dikisar
- 1 inci Lengkuas - dikisar
- 2 sb Kerikis kelapa
- 5 biji Buah keras- dikisar
- 2 keping Asam keping
- Daun limau purut -dibuang batang tengah
- Daun kunyit-di siat-siat
- 1/2 kotak Santan
- Garam dan gula perang secukup rasa
- Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kerisik ke dalam periuk dan ayam, masak sehingga ayam separuh empuk.
- Masukkan santan, asam keping, garam dan gula perang secukup rasa.
- Masaklah sehingga empuk dan pekat lalu masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Setelah pekat, boleh lah diangkat dan dihidangkan.........