Sunday, October 17, 2010

Rendang Ayam Cili Padi



Rendang ini sesuai dimakan bersama ketupat atau nasi empet dan sesuai dihidangkan di hari raya

Bahan-bahannya
  • 1/2 ekor Ayam
  • 1/2 cawan Cili padi - dikisar(Boleh ditambah jika suka)
  • 2 biji Bawang merah - dikisar
  • 3 biji Bawang putih - dikisar
  • 1 inci Halia - dikisar
  • 1/2 inci Kunyit - dikisar
  • 1 btg Serai - dikisar
  • 1 inci Lengkuas - dikisar
  • 2 sb Kerikis kelapa
  • 5 biji Buah keras- dikisar
  • 2 keping Asam keping
  • Daun limau purut -dibuang batang tengah
  • Daun kunyit-di siat-siat
  • 1/2 kotak Santan
  • Garam dan gula perang secukup rasa
Cara-cara membuatnya
  1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kerisik ke dalam periuk dan ayam, masak sehingga ayam separuh empuk.
  2. Masukkan santan,  asam keping, garam dan gula perang secukup rasa.
  3. Masaklah sehingga empuk dan pekat lalu masukkan daun limau purut dan daun kunyitSetelah pekat, boleh lah diangkat dan dihidangkan.........



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.