Sambal tumis ni simple dan senang untuk di sediakan, just like me, I suka makan dengan lempeng but a plain one and also with jemput-jemput ikan bilis or what they call it now as CUCUR.
Bahan-bahannya
- Ikan bilis saiz sederhana di belah dua dan dibuangkan kepalanya
- Rm1.00 Lada kering dikisar halus
- Bawang merah - dikisar halus
- Bawang merah - dipotong bulat untuk hiasan
- Sedikit belacan
- Sedikit Asam jawa
- Sedikit gula
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- Gorengkan ikan bilis dan ketepikan
- Panaskan kuali dan tumiskan lada kering, bawang merah dan belacan. kecilkan api dan tumis hingga garing dengan secukupnya.
- Masukkan asam jawa bersama sedikit air.
- Letakkan ikan bilis yang telah digoreng tadi dan bawang merah yang dipotong bulat kedalam kuali.
- Kacau hingga sebati dan masukkan gula secukup rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Tak perlu diletakkan garam kerana ikan bilis dan belacan tadi sudah mempunyai rasa masin mereka sendiri.