Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam (potong ikut suka)
- Daun kesom
- 1 batang serai - dititik
- 1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
- 1 sudu kecil pes asam jawa
- Garam
- Sedikit gula
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Pes lada kering secukupnya
- 5 biji lada merah
- 3 sudu kecil lada hitam
- 3 biji bawang merah besar
- 2 biji bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup
- 2 cm belacan
- Tumis bahan yang dikisar hingga benar-benar garing. Tambah kan setengah cawan air dan tumis hingga garin
- Setelah garing masukkan ayam dan air, biarkan mendidih, setelah mendidih masukkan asam jawa, serai, bunga kantan, daun kesom, garam secukup rasa dan sedikit gula
- Setelah ayam masak, boleh lah diangkat dan dihidangkan.