Monday, November 1, 2010

Creamy Marble Cake

Bahan-bahannya
  • 8 biji kuning telur
  • 4 biji putih telur - dipukul hingga putih
  • 1 buku butter (butter cap tong)
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan air masak
  • 1 3/4 gula ising
  • Pewarna kuning, merah, coklat

Cara-cara membuatnya
  1. Pukulkan butter bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur kuning dan pukul lagi untuk beberapa min.
  3. Masukkan esen vanila, susu, air masak dan pukul utk meratakan bahan-bahan tadi.
  4. Seterusnya masukkan telur putih yang telah dipukul hingga putih dan kembang, pukul lagi.
  5. Akhir sekali masukkan tepung sikit demi sedikit dan memukul.  Setelah semuanya rata, asingkan kepada 3 bahagian dan warna kan setiap satu bahagian dgn warna-warna yang berlainan.
  6. Panaskan oven 190 c 
  7. Letakkan adunan ke dalam acuan berselang-seli warna mengikut kesukaan masing-masing (terlebih dahulu sapukan acuan tersebut dengan butter, untuk elak dari melekat)
  8. Setelah itu, ambil lidi atau garpu kacau-kacaukan pada adunan tersebut utk meratakan warna dan sedia untuk di bakar.
  9. Bakar selama 25-30 min.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.