Wednesday, November 10, 2010

Daging Masak Berempah Lada Hitam

Bahan-bahannya
  • 1 kg daging direbus dan dihiris nipis
  • 1 mangkuk kecil air rebusan daging
  • 2 biji lada merah di belah 4 (memanjang)
  • 1 biji lada hijau dibelah 4 (memanjang)
  • 2 biji bawang merah besar di hiris bulat
  • 2 biji kentang di hiris nipis
  • 1 paket rempah penumis
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Kicap manis
  • Kicap masin
Bahan dikisar
  • 4 biji lada merah
  • 4 biji lada hijau
  • 3 biji bawang merah besar
  • 2 biji bawang putih
  • 4 sudu kecil lada hitam


Cara-cara membuatnya
  1. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing, setelah garing, masukkan daging , hirisan kentang dan air rebusan daging dan biarkan mendidih.
  2. Setelah air sedikit kering, masukkan lada merah dan hijau yang di potong 4 bersama bawang merah yang dihiris bulat, kacau.
  3. Masukkan kicap masin dan manis secukupnya dan boleh lah diangkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.