Tuesday, November 23, 2010

Daging Masak Lemak Lada Kering


Bahan-bahannya
  • 1 kg daging - direbus hingga empuk dan dihiris-hiris
  • Lada kering - dikisar 
  • 3 biji bawang merah besar -dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1 inci kunyit - dikisar
  • 2 inci  lengkuas - dikisar
  • 1 batang serai - dikisar
  • 1 keping asam keping
  • 1 kotak santan
  • 2 biji kentang - dibelah 4
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan minyak ke dalam periuk, bila sudah panas, tumiskan kesemua bahan kisar hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan separuh santan dan tambahkan air, gaul dan masukkan daging, kentang, asam keping dan biarkan hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan separuh lagi santan ke dalam periuk, dikacau hingga mendidih dan masukkan tomato dan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.