Thursday, November 4, 2010

Cencaru Sumbat Sambal


Bahan-bahannya
  • 10 ekor ikan cencaru (saiz sederhana) 
  • 3 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 2 biji lada merah - dikisar
  • 3 biji bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar 
  • sedikit belacan - dikisar bersama bawang
  • 1 sudu kecil asam jawa
  • Sedikit garam dan gula
Cara-cara membuatnya
  1. Ikan sela dipotong tepi dan jgn dipotong di bahagian kepala.
  2. Campurkan bahan yang dikisar bersama asam jawa, garam dan gula.  Jika bahan kisar terlebih air, boleh lah dimasakkan bahan tumis kedalam periuk untuk mengurangkan air bahan tadi sebelum disumbatkan kedalam ikan.
  3. Sumbatkan bahan tersebut kedalam ikan.
  4. Goreng ikan kedalam kuali.  Untuk ikan masak keseluruhan, lebihkan minyak sewaktu menggoreng.  Setelah ikan masak bolehlah diterbalikkan ikan dan masak seterusnya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.