Thursday, November 11, 2010

Kacang Panjang Masak Lemak


Bahan-bahannya
  • Kacang panjang - dipotong-potong
  • 2 biji lada merah - dihiris
  • 1 biji lada hijau - dihiris
  • 1 biji bawang merah besar - dihiris
  • 2 sudu kecil kunyit serbuk
  • Beberapa ekor udang basah
  • 1 sudu besar udang kering
  • 1 sudu  Pasti Sedap Knorr
  • Santan secukupnya
Cara-cara membuatnya
  1. Masukkan santan, air dan semua bahan-bahan kecuali kacang panjang.  Biarkan hingga mendidih.
  2. Setelah mendidih baru lah dimasukkan kacang panjang dan sedikit lagi santan kotak untuk memekatkan kuah, dikacau sebentar dan boleh lah di angkat.
Tips:

Untuk sayur yang lebih rangup dan sedap, masak air didalam periuk setelah mendidih, masukkan kacang yang telah dipotong, biarkan selama 1 min, angkat dan toskan.

Didalam mangkuk/periuk yang lain, sediakan air yang sejuk atau boleh lah ditambahkan air batu, masukkan sayur kacang tadi kedalam mangkuk tersebut, biarkan lebih kurang 2 min dan di toskan airnya.

    No comments:

    Post a Comment

    Note: Only a member of this blog may post a comment.