Tuesday, November 23, 2010

Kek Kelapa



Bahan-bahannya
  • 5 biji telur
  • 200gm butter (1 buku)
  • 1 cawan gula (dikisar halus)
  • 1 3/4 tepung naik sendiri (Blue KEY)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 6 sudu besar kelapa kering (ikut suka)
Cara-cara membuatnya
  1. Panas kan oven 190c
  2. Pukul butter bersama gula hingga kembang/ putih
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang
  4. Masukkan esen vanila dan susu pekat
  5. Masukkan tepung dan pukul lagi
  6. Masukkan kelapa kering dan pukul untuk meratakan adunan
  7. Alaskan loyang dengan kertas minyak dan sapukan sedikit bata di keliling loyang dan atas kertas minyak tersebut
  8. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang, hentak-hentakkan sedikit untuk meratakan adunan di dalam loyang dan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap.
  9. Di bakar selama 30-35 min, angkat dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.