Bahan-bahannya
- 2 ekor Ikan Bawal
- 4 biji Lada Merah dan Hijau -dihiris halus
- 2 biji Bawang merah - dihiris halus
- 2 biji Bawang putih - diketuk
- 5 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
- 1 inci Halia - dihiris halus
- Tomoto sos - secukup rasa
- Cili sos - secukup rasa
- 1 tin Nenas dalam tin-ambil buahnya saja
- 2 sudu besar tepung jagung yang di campurkan dengan 1/2 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- 2 sudu besar Tepung jagung
- Minyak untuk menumis
- Ikan digaul dengan garam dan ratakan dengan tepung jagung da digoreng hingga masak.
- Panaskan minyak ke dalam kuali.
- Tumis bahan-bahan yang dihiris hingga naik bau, masukkan lada, tomato sos, cili sos dan kacau hingga garing.
- Masukkan air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki.
- Setelah mendidih masukkan tepung jagung(untuk memekatkan kuah).
- Setelah kuah pekat tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi dan taburkan nenas. Sedia untuk dihidangkan.