Sunday, November 7, 2010

Sambal Tumis Santan Petai

Bahan-bahannya

  • 1 kg udang basah - dibuangkan kepala dan tinggalkan bahagian ekornya.
  • Petai - dibuang kulit
  • 6 sudu besar Lada yang telah dikisar
  • 5 biji lada merah
  • 2 biji bawang merah besar- dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci belacan
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 sudu kecil pes asam jawa
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan minyak ke dalam kuali, setelah panas tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan tumis sehingga cukup garing (untuk menggaringkan tumisan, kecil kan api dan biarkan bahan ditumis hingga garing).
  2. Masukkan udang, petai, serai,pes asam jawa, garam,  gula dan kacau untuk seketika dan boleh lah di angkat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.