Tuesday, December 14, 2010

Ayam Masak Kicap Special


Bahan-bahannya
  • 1/2 ekor Ayam - dipotong kecil 
  • Sedikit garam
  • Sedikit kunyit serbuk
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 4 biji lada merah - dihiris
  • 3 biji lada hijau - dihiris
  • 3 biji bawang merah besar - dihiris
  • 2 biji bawwang putih - diketuk
  • 1 inci halia - dihiris halus
  • 1/2 inci kunyit - dihiris
  • 1 batang bunga kantan - dibelah dua
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Kicap masin secukup rasa
  • Kicap manis secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 1 sudu besar tepung jagung (utk pekatkan kuah)
Cara memasak
  1. Gaulkan ayam yang terlah dipotong tadi bersama garam dan kunyit serbuk dan digoreng garing, ketepikan.
  2. Tumiskan rempah penumis biarkan seketika dan masukkan bahan-bahan yang dihiris dan bawang putih, tumis hingga garing.
  3. Masukkan, sos tiram, lada sulah, bunga kantan dan serai dan tumis lagi.  
  4. Setelah naik bau, baru masukkan air (ikut banyak mana kuah yang diperlukan), kicap masin dan kicap manis...setelah mendidih, masukkan ayam, biarkan seketikan dan masukkan bancuhan tepung jagung kedalam cawan, kacau bersama suku cawan air dan masukkan ke dalam masakkan tadi, bila masakan pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.