Saturday, December 4, 2010

Kari Ayam




Kari ayam ni sedap sanagat kalau dimakan bersama lempeng , roti atau pun roti jala......


Bahan-bahannya
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
  • 5 biji lada merah - dikisar
  • 2 biji bawang merah besar - dihiris
  • 2 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris 
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 2 kiub perasa ayam maggie
  • 1 senduk serbuk kari ayam
  • 1/2 kotak santan
  • 4 biji tomato - dibelah 4
  • 2 biji kentang - di belah 4
  • 4 biji lada hijau - dipotong 4
  • 2 biji lada merah - dipotong 4
  • 1 batang karot
  • Daun kari
  • 2 sudu besar minyak sapi 
  • Sedikit minyak untuk memasak
  • Garam secukup rasa
Cara-cara memasak
  1. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi dan minyak, setelah minyak panas, masukkan rempah penumis dan tumis, kemudian masukkan daun kari bersama bahan-bahan yang  dan dimayang dan ditumis hingga kekuningan/ naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan diitumis lagi hingga garing.
  3. Setelah garing masukkan ayam, kentang, karot, 2 biji lada hijau dan 3 biji tomato, perencah ayam, gaul dan kecilkan api, tutup periuk untuk mengempukkan ayam.  Sesekali, buka tutup periuk dan kacau, bahan-bahan supaya tidak hangus/ melekat pada periuk.
  4. Setelah ayam empuk masukkan santan dan sedikit air, kacau dan besarkan sedikit api, apabila mendidih boleh lah dimasukkan lada merah, lebihan lada hijau dan lebihan tomato. Biarkan mendidih lagi, masukkan garam, tutup api dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.