Rendang daging rusa ni sedap kalau dimakan bersama ketupat/ ketupar Adabi.....
Bahan-bahannya
- 1 kg Daging rusa - direbus hingga empuk
- Cili padi - ikut sukatan sendiri, jika suka pedas boleh lah dilebihkkan - dikisar
- 3 biji bawang merah besar - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- 2 cm halia - dikisar
- 2 cm kunyit hidup - dikisar
- 3 cm lengkuas - dikisar
- 1 batang serai - dihiris dan dikisar
- 2 sudu kecil pes asam jawa
- 2 paket kecil kerisik
- 2 kotak kecil santan
- 1 keping daun kunyit - dimayang halus
- 1 tangkai daun limau nipis - diambil daunnya dan dibuang batang tengah
- Minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Panaskan kuali dan tumis bahan-bahan yaang dikisar, masukkan kerisik dan tumis hingga garing.
- Masukkan santan (boleh campurkan sedikit air jika suka) dan pes asam jawa dikacau dan dimasukkan daging yang telah direbus tadi.
- Biarkan sebentar, masukkan daun kunyit dan daun limau.
- Setelah mendidih, letakkan garam dan gula, gaul rata dan boleh lah diangkat dan dihidangkan