Tuesday, January 11, 2011

Rendang Daging Rusa


Rendang daging rusa ni sedap kalau dimakan bersama ketupat/ ketupar Adabi.....

Bahan-bahannya
  • 1 kg Daging rusa - direbus hingga empuk
  • Cili padi - ikut sukatan sendiri, jika suka pedas boleh lah dilebihkkan - dikisar
  • 3 biji bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 2 cm halia - dikisar
  • 2 cm kunyit hidup - dikisar
  • 3 cm lengkuas - dikisar
  • 1 batang serai - dihiris dan dikisar
  • 2 sudu kecil pes asam jawa
  • 2 paket kecil kerisik
  • 2 kotak kecil santan
  • 1 keping daun kunyit - dimayang halus
  • 1 tangkai daun limau nipis - diambil daunnya dan dibuang batang tengah
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak
  1. Panaskan kuali dan tumis bahan-bahan yaang dikisar, masukkan kerisik dan tumis hingga garing. 
  2. Masukkan santan (boleh campurkan sedikit air jika suka) dan pes asam jawa dikacau dan dimasukkan daging yang telah direbus tadi.
  3. Biarkan sebentar, masukkan daun kunyit dan daun limau.
  4. Setelah mendidih, letakkan garam dan gula, gaul rata dan boleh lah diangkat dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.