Tuesday, February 8, 2011

Curry Butter Prawn


Bahan-bahannya:

  • 1 kg udang (besar atau sederhana besar)
  • Minyak untuk menggoreng
  • Segenggam daun kari
  • 10 biji cili pada (ikut tahap kepedasan)
  • 2 sudu besar butter
  • 3 biji kuning telur
  • Acuan roti jala
Cara membuatnya:
  1. Udang-potong/gunting separuh kepala dan ekor udang.  Gaulkan dengan serbuk kunyit bersama sedikit garam dan di goreng separuh masak.
  2. Masukkan daun kari dan cilipadi, kecilkan api dan teruskan menggoreng untuk 1-2 min lagi.
  3. Toskan udang dan ketepikan.  Tutup api dapur.
  4. Pukul telur dan ditapis (supaya telur tidak tersumbat bila kirai).
  5. Gunakan kuali dan minyak lebihan tadi dan masukkan butter, biarkan sehingga butter cair. Bila sudah cair, tutupkan api.  Tuangkan telur ke dalam acu roti jala dan pusingkan ke dalam kuali seperti membuat roti jala secara laju (jgn pegang acuan terlalu tinggi, ini boleh menyebabkan telur berketul-ketul dan tidak panjang-panjang.
  6. Biarkan hingga kekuningan/ masak (jangan di kacau) dan terus diangkat dan ditoskan di atas 'kitchen towel'.  Biarkan sejuk dahulu barulah boleh ditaburkan diatas masakan udang tadi dan boleh lah dihidangkan......

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.