Daging Dinding Berlada


Bahan-bahannya: 
  • 1kg daging 
  • Minyak untuk menggoreng
  • 10 biji lada merah -dicincang/ ditumbuk
  • 6 biji lada hijau - dicincang/ ditumbuk
  • 2 biji bawang merah besar- dicincang/ ditumbuk
  • 2 biji bawang putih -dicincang/ ditumbuk
  • 2 biji tomota - dicincang/ ditumbuk
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Di cincang kasar atau ditumbuk
Cara-cara membuatnya:
Boleh ditumis hingga kering dan akan
jadi begini, pun sedapppp....
  1. Daging direbus hingga empuk, setelah itu di hiris (jgn terlalu nipis) dan di goreng garing.  Setelah itu semua daging tersebut diketuk atau ditumbuk (jangan sampai lumat pulak tau.
  2. Ambil bahan-bahan yang untuk dicincang ke dalam food processor (cincang atau ditumbuk) biarkan kasar-kasar.
  3. Panaskan minyak ke dalam kuali dan tumis bahan yg dicincang/ ditumbuk tadi hingga garing.
  4. Biarkan betul-betul garing (airnya kering) dan masukkan daging yang telah ditumbuk, garam dan gula secukup rasa.

daging yang ditumbuk dalam lesung