Sunday, April 24, 2011

Bakwan

Bakwan
Bahan-bahannya:
  • 1/2 kg tepung(setangah tepung gadun dan setengah tepung beras)
  • 2 sb udang kering-dikisar
  • 2 biji bawang merah besar - dikisar
  • 3 biji bawang putih-dikisar
  • 2 sb udang kering - dikisar
  • Sayur kobis - dihiris halus
  • 1 biji Karot - dihiris panjang-panjang
  • Daun sop - dipotong-potong
  • Daun bawang - dipotong-potong
  • 1 biji telur
  • 2 sudu kecil lada sulah
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil Baking power/ serbuk penaik
  • Garam secukup rasa/ perasa KNOR
  • Minyak untuk menggoreng
  • Air secukupnya
Cara-cara memasak:
  1. Campurkan tepung, serbuk kunyit, garam/ serbuk perasa KNOR dan baking powder di gaul rata.
  2. Setelah itu masukkan air dan telur.  Kacau lagi hingga rata.
  3. Masukkan bahan yang dihiris bersama daun sop dan daun bawang.
  4. Panaskan kuali dan boleh lah digoreng gingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.