![]() |
Soto Ayam |
Begedil
- 8 biji kentang
- Daging cincang 1/2 kg atau i paket
- 2 sudu kecil serbuk lada sulah
- Daun sop
- Bawang goreng (lagi banyak lagi sedap!)
- 4 biji telur
- Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:
Daging cincang yg telah dimasak dan dikeringkan airnya |
- Kentang dipotong 4 dan digoreng, setelah diangkat, terus dilenyekkan.
- Daging cincang, dimasukkan kedalam kuali dan digoreng untuk menghilangkan air daging.
- Campurkan kentang yang telah dilenyek bersama daging cincang, dau sop, bawang goreng, lada sulah, garam dan 2 biji telur. Digaul dan dibulat-bulatkan.
- Panaskan kuali. Pukulkan 2 biji telur, ambil telur putihnya sahaja, pukul hingga kembang, ambil kentang yang telah di bulatkan dan dicelupkan kedalam telur sebelum digoreng
Kentang yang dipotong dan di goreng |
Kuah soto
Bahan-bahannya:
- 1/2 ekor ayam
- 1 paket rempah soto
- 2 biji bawang merah besar - dikisar
- 3 biji bawang putih - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 2 inci lengkuas - diketuk
- 1 batang serai - diketuk
Cara-cara memasak:
- Masukkan ayam kedalam periuk dan rebus. Sementara itu, tumiskan bahan-bahan yang dikisar, tumis hingga naik bau. Setelah itu dimasukkan bahan tumisan kedalam periuk yang merebus ayam, campurkan lengkuas dan serai, biarkan sehingga ayam masak.
- Setelah ayam masak, keluarkan dari periuk.
- Carik-carikkan isi ayam untuk ditaburkan ke atas soto.
- Lebihan tulang ayam tadi bolehlah dimasukkan kedalam periuk rebusan tadi. Tambahkan garam secukup rasa dan siap!
Sambal kicap
Bahan-bahannya:
- 20 batang cili pada
- 4 biji bawang putih
- Kicap manis secukup rasa
- 3 biji limau kasturi
- Air sop soto secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:
Cili padi, bawang putih dan sop soto |
- Buangkan tangkat kesemua cili padi.
- Cili padi, bawang putih dan ambil air sop soto secukupnya dan dikisar hingga halus.
- Masukkan kesemua bahan yang dikisar kedalam periuk, masukkan kicap manis, garam dan perahkan limau kasturi mengikut citarasa masing-masing.
- Masakkan bahan tadi sehingga mendidih dan sediit pekat. Sedia dihidangkan.
- Daun sop dan daun bawang
- Bawang goreng
- Taugeh - dicelur dgn air panas, tos dan terus dimasukkan kedalam air air/air batu (ini adalah untuk membuatkan taugeh lebih tahan lama, kekal cantik dan rangup).